И ОПШТИНА ПАЛИЛУЛА ПОМОГЛА НИШКО ПОРОДИЛИШТЕ
23.08.2012

У нишко породилиште стигла су четири нова инкубатора и једна лампа за фототерапију, као део националне акције Фонда Б92 - Битка за бебе. Донатори су Корпорација Јура, удружење Уметност давања, Градска општина Палилула и КБЦ банка. Ово је и нови корак у кампањи, под називом Битка за породилишта, чиме се, осим инкубатора, наставља набавка целокупне опреме за сва породилишта у Србији. У протеклој години здравственим установама у Нишу донирано је 8 инкубатора а новом донацијом, захваљујући акцији Фонда Б92 "Битка за бебе„ овај број је повећан на дванаест. У исто време у свим породилиштима у Србији, путем донације обезбеђено је 203 инкубатора.

По речима доктора Владана Антића са Гинеколошко-акушерске клинике у Нишу постоје велике потребе за новијом опремом, која ће пре свега обезбедити оно што је суштина рада нишког породилишта, а то је безбедан рад. Безбедан рад је суштина и успешног и безбедног рађања и мањег степена перинаталне патологије која касније захтева веће инвестиције и већа улагања, тако да је нишком породилишту хитно потребно обнављање опреме која је јако стара и у чију се исправност може сумњати.

"Ми желимо да свако од породилишта, а има их 52 у Србији, добије сву опрему која им је неопходна- нагласио је Веран Матић, председник УО Фонда Б92. ."Породилишту у Нишу потребни су и нови реанимациони столови, порођајни столови, респиратори, те је неопходно учешће целе локалне заједнице и свих који могу да помогну. Од основних школа, обданишта, преко установа културе, спортских клубова, локалних самоуправа, компанија. Сви они, неопходно је да се удруже око свог породилишта, где се рађају њихова деца или су они рођени, или ће се рађати унуци, да се тако удружени и са помало донација, реше основни проблеми тог породилишта- закључио је Матић.

Средином ове године, поводом 9.маја-Дана победе, Градској општини Палилула-Ниш и пројекту „Уметност давања“–компаније „Филип Морис“, за допринос успешном прибављању средстава за набавку инкубатора за породилишта у Србији, додељен је орден „ХЕРОЈ БИТКЕ ЗА БЕБЕ“ за показану храброст и хуманост у акцији „Битка за бебе“, која је успешно реализована крајем прошле године и настављена у 2012.години.